Een vacaturetekst, de eerste kennismaking van jouw potentiële droomkandidaat met je organisatie. En omdat je maar één kans hebt op een goede eerste indruk is het belangrijk om je organisatie goed te verkopen. Dat doe je door een vacature te schrijven die gericht is op jouw perfecte sollicitant: eerlijk, duidelijk en met alle informatie die hij of zij nodig heeft. Zo voelt jouw vacature als een warm bad. Niet voor elke sollicitant, maar wel voor jouw ideale match! Omdat de grootste valkuil het schrijven van een onduidelijke vacature is, geven we in dit artikel vijf tips voor het schrijven van een topvacature die niks te wensen overlaat!
1. Maak het persoonlijk
Je organisatie verkopen aan potentiële sollicitanten doe je door aanspraak te maken op hun gevoel. Zeker voor de doelgroep tussen de 23 en 40 jaar weegt dit onderdeel zwaar. Maar hoe geef je nou in een tekst het gevoel van jouw organisatie weer? Dat doe je door een mooie mix van de grote en kleine dingen te maken. Grote dingen als: wat maakt onze business zo uniek, wat zijn onze uitdagingen en wat voor soort mensen werken hier. En kleine dingen als wat er gedaan wordt in de pauzes of bijvoorbeeld waarom de personeelsborrel zo legendarisch is. Kortom: maak de vacature persoonlijk door een kijkje te geven in je organisatie.
2. Geef potentiële sollicitanten betekenis
Als het goed is dan is je baan meer dan een dagbesteding waarmee je rekeningen betaalt. We vinden het namelijk steeds belangrijker om impact te maken. Dit kan impact op de wereld zijn bij een duurzame organisatie, maar ook impact op bijvoorbeeld de Nederlandse markt met een startup. Je triggert potentiële sollicitanten door ze te laten zien dat ze iets gaan bijdragen aan de organisatie. Neem ze mee in de uitdagingen en waarom de vacature is ontstaan. Kortom: beschrijf duidelijk het doel van deze functie, zo weet de potentiële sollicitant wat hij of zij gaat bijdragen.
3. Vraag nooit meer dan dat je biedt
De oneindige lijstjes met competenties waar een sollicitant aan moet voldoen: een doorn in het oog van jouw ideale match. Waarom? Omdat veel sollicitanten vacatures scannen. Hierbij valt het direct op als een lange lijst met ‘gevraagde eigenschappen’ aanwezig is, ten opzichte van een klein aantal punten over wat jullie bieden. ‘Het schaap met de vijf poten’ noemen we dit. Sollicitanten moeten heel veel dingen kunnen, maar deze wensen zijn niet realistisch. Wat je vraagt en wat je biedt moet in balans zijn. Leg daarom in de vacature uit waar het zwaartepunt ligt. Kortom: leg de nadruk op wat een sollicitant sowieso moet kunnen en wat hij of zij uiteindelijk gaat doen binnen deze functie.
4. Benoem altijd het salaris
Hoe belangrijk impact maken ook is voor potentiële sollicitanten, er moet natuurlijk ook brood op de plank komen. Zowel de sollicitant als jij als opdrachtgever heeft er niks aan als er tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek blijkt dat jullie geen match zijn op basis van salariseisen. Om deze verspilde moeite te voorkomen is het belangrijk om al in je vacature transparant te zijn over het salaris dat je kunt bieden. Dat kan ook in de vorm van een schaal of range. Dit geldt trouwens ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bouw je pensioen op en zijn bijvoorbeeld de werktijden flexibel en mag iemand thuiswerken of moet dit altijd op kantoor? Kortom: wees niet bang, maar transaparant over wat je kunt bieden.
5. Vertel hoe de sollicitatieprocedure eruitziet
Is er één gesprek of twee? Moet een sollicitant nog een dag meelopen of volgt er nog een assessment? Verwachtingsmanagement is superbelangrijk voor potentiële sollicitanten en dit begint al bij de vacature. Vertel daarom duidelijk hoe het sollicitatieproces eruitziet, maar ook wat het vervolg inhoudt. Dus vermeld ook altijd de gewenste startdatum, het aantal uren en of deze onderdelen flexibel zijn. Kortom: maak duidelijk waar sollicitanten aan toe zijn door ze mee te nemen in het sollicitatieproces.
Waar ligt de behoefte van jullie organisatie?
Aan de hand van de bovenstaande vijf punten kun je aan de slag met het opstellen van een topvacature. Mits je weet voor wie je het schrijft. Want wie is jouw perfecte match? Daarvoor moet je goed de behoeften en doelen van jouw organisatie achterhalen. Gwendy, onze Managing Consultant Online Marketing & Content, helpt hier graag bij:
“Ik onderzoek met opdrachtgevers precies waar behoefte aan is, welke doelen er zijn en wat voor iemand er dus nodig is in welke functie. Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij dit hele proces: van kennismaking met een organisatie, het vaststellen van de behoefte, het vinden van de juiste persoon en daarna aangehaakt blijven in de vorm van coaching en evaluatiegesprekken. Het verbinden van de juiste match aan organisaties is waar we goed in zijn. We kennen de professionals, weten hoe we ze kunnen triggeren en schrijven hierdoor heel gericht een topvacature!”
Deze vacature gebruiken we vervolgens om professionals in én buiten ons netwerk te benaderen. Daarnaast plaatsen we de vacature op onze website en onze social-mediakanalen. Zo vinden we de professional die jij zoekt!